TEST: Breville barista max espresso-apparaat

TLDR; na een aantal maanden testen kunnen we alleen maar concluderen dat dit een fantastische keuze is, zowel voor beginners als liefhebbers met een beperkt budget.

De Breville Barista Max heeft ons hart gewonnen, dat is duidelijk. Maar Breville, hoe zit dat nu eigenlijk? Want deze Barista Max is niet de Breville Barista Express, die in Europa ook aangeboden wordt onder de merken Sage en Solis en verkocht wordt aan 699€. Wat gevoelig meer is dan de 479€ dat Breville vraagt voor deze Barista Max. In Australië verkoopt Sunbeam de EM5300 voor 699$, en die lijkt dan weer als 2 druppels water op onze Barista Max. Belangrijker dan de merknaam is natuurlijk de vraag, hoe goed is dit apparaat?

"Je zal er geen WBC mee winnen of de ultieme god shot zetten, maar voor thuisgebruik is de prijs-kwaliteit verhouding van de Breville Barista Max fantastisch!"

We hebben de Barista Max enkele maanden dagelijks gebruikt, genoeg om een gefundeerde mening te kunnen vormen. Hij ziet er niet uit als een klassieke espressomachine in roestvrij staal à la ECM, Rockett, etc., heeft een ingebouwde molen, weinig bedieningsknoppen, dus is het wel een volwaardig toestel? Dat gingen we uitzoeken.

Wat al vertrouwen wekt is het gebruik van full-size 58mm portafilters. Veel instaptoestellen gebruiken een kleinere maat, bijvoorbeeld 54mm bij de eerder vernoemde Sage-Solis. Wat leuk is indien je een andere tamper wil gebruiken bijvoorbeeld. Ook de techniek is prima in orde; een thermoblock dat super snel opwarmt, dus niet 30-45 minuten wachten zoals bij een toestel met E61 groep. Tegen dan heeft deze Barista Max zich waarschijnlijk al terug uitgeschakeld…

Het is wel een ‘single-boiler’ toestel, maar er is geen ingewikkelde procedure nodig om de boiler te laten afkoelen en bijvullen nadat je stoom hebt opgewekt, of vice versa. Wil je tegelijkertijd een shot espresso zetten én melk opschuimen, dan heb je een heat-exchanger of dual-boiler toestel nodig, maar dan zit je snel in een prijsklasse die drie keer hoger ligt. Uit onze meting blijkt dat het ongeveer 20 seconden duurt om de stoomboiler te laten opwarmen om melk op te schuimen. Zo snel krijgen wij ons melkkannetje niet gevuld… En na het stomen duurt het ongeveer 10 seconden om weer af te koelen naar 92°C om een volgend shot espresso te zetten. Melk stomen duurt een kleine minuut voor een cappuccino, dus in vergelijking met sommige (véél duurdere) toestellen met meer stoomkracht zal je iets langer moeten stretchen, maar dat is een detail.

Dankzij een PID controller kan je de temperatuur ook variëren, telkens in stappen van 2°C, van 88 tot 96°C. Wil je nog meer controle, dan is er de keuze uit 3 verschillende pre-infusie presets. Dit alles in combinatie met een degelijke ingebouwde molen met 30 verschillende maalgraden maakt dat het mogelijk is om de ideale espresso te finetunen met deze Barista Max. En melkbereidingen gaan ook prima! Wij verkiezen uit praktische redenen om eerst een of twee shots espresso te zetten, die dan even mogen rusten op de warmhoudplaat boven op het toestel. Een 70 seconden later kan je al beginnen met je latte-art. Een opmerking hier, het meegeleverde kannetje werkt goed, maar is te klein voor 2 cappuccino’s van melkschuim te voorzien.

Wat is er nog meegeleverd? Twee portafilter filterbakjes voor 1 of 2 shots. Wij gebruikten 14 gram koffie in de 1-shots, en 18 gram in de 2-shots. Meer dan 18 gram wordt moeilijk zonder morsen, maar 18 gram is prima in combinatie met de standaard 2-kopjes preset van 60ml. We stellen de bonen molen af zodat de doorlooptijd rond de 27 seconden uitkomt, maar dat is een kwestie van smaak. Zowel de 1- als 2-kopjes preset kan vrij geprogrammeerd worden. Maar het MOET niet.

En dat is eigenlijk wat er zo goed is aan de Breville Barista Max. De bediening kan bijna niet simpeler, maar er is ruimte genoeg om te gaan finetunen zodra je er iets meer mee vertrouwd bent. Het is gewoon een goed ontwerp, dat toegankelijk is voor gebruikers van elk niveau. Véél duurdere, geavanceerde toestellen geven toegang tot pompdruk, flow control, enz. maar er valt echt wel iets te zeggen voor de no-nonsense aanpak van de Barista Max. Beginners zullen er snel mee weg zijn, en je krijgt ongelofelijk veel waar voor je geld. Vergelijkbare toestellen kosten al gauw 20% meer, en ga je voor een single boiler espresso machine met een aparte grinder, dan ben je al snel het dubbele bedrag kwijt. Plus, je kan er gewoonweg een heel lekkere espresso mee zetten.

Zijn er ook opmerkingen? Uiteraard. Zo is het stoompijpje wat beperkt qua bewegingsvrijheid, wat geen enkel probleem is voor gewoon gebruik, maar je kan er geen super grote pitcher mee stomen. Het verwijderbare water-reservoir is handiger dan bij de meeste toestellen, maar er is geen ingebouwde filter voorzien. dus zal je zelf gefilterd water moeten voorzien. De plastic tamper en bijgeleverd melk kannetje zijn goed bruikbaar, maar kunnen op termijn misschien vervangen worden door meer gepersonaliseerde modellen. Dankzij de 58mm standaard portafilter maat is dat geen enkel probleem. Schoonmaken doet niemand graag, maar gaat wel gemakkelijk door het aparte reservoir voor water en koffiegruis waar ook de extra filterbakjes en schoonmaak accessoires in bewaard worden.

Je zal er geen WBC mee winnen of de ultieme god shot zetten, maar voor thuisgebruik is de prijs-kwaliteit verhouding van de Breville Barista Max fantastisch! En je kan hem kopen door te klikken op DEZE LINK.

Geef een antwoord

Winkelwagen