Betere koffie thuis, hoe doe je dat?

Eén van de meest gestelde vragen die we krijgen gaat meestal als volgt; Ik heb een senseo of nespresso, maar erger mij aan het afval, of de smaak is maar zozo, hebben jullie iets beter?

De eerste stap is dan na te gaan welk soort koffie jij graag drinkt. Misschien ga je vaak naar een specialty coffee bar, en weet je perfect het verschil tussen een espresso en een americano, een cappuccino en een macchiato. Maar voor veel mensen is er maar 1 soort koffie, en die drink je zwart, met melk en/of suiker. Het is belangrijk dat we goed weten wat jij lekker vind, zodat we de juiste apparatuur en zetwijze kunnen adviseren.
Contacteer ons gerust via mail, messenger, telefoon om jouw oplossing op maat te bespreken. Hieronder alvast een inleiding.

"Het goede nieuws is dat je thuis al topkwaliteit koffie kan zetten met een Hario setje van 29€."

Over het algemeen kunnen we de meeste koffie onderverdelen in 2 soorten; dranken gebaseerd op espresso en de zgn. slow brew koffie. Om espresso te zetten, en alle afgeleiden zoals doppio, americano, latte, cappuccino, etc, heb je een… espressomachine nodig! Zo’n machine produceert 9 bar aan druk in de portafilter (zo’n “handvat” dat in de machine gedraaid wordt en waar de gemalen koffie in zit). De naam suggereert iets anders, maar een typische Nespresso-machine kan geen volwaardige espresso maken.

Maar laat ons eerst beginnen bij wat de liefhebbers “Slow Brew” koffie noemen. Er zijn vele manieren en recepten die onder Slow Brew vallen zoals de French press, Chemex, Kalita, Clever drip, Melitta, etc. Veel vooraanstaande koffiekenners gebruiken de V60 van het Japanse Hario, omdat een V60 een groot rond gat heeft, en je dus zelf de doorlooptijd (en smaak!) controleert door fijner of grover te malen.

Je eerste stap in topkwaliteit koffie thuis kan met een pakje goede koffie, en de Hario V60 Craft Coffee Maker set voor slechts 29€. Wat heb je zelf nog nodig? Een waterkoker, en een digitale weegschaal met een juistheid van 1 gram. En goede koffie.
Als we goede koffie zeggen, dan liefst koffiebonen in plaats van gemalen koffie, want de meeste aroma’s zijn 15 minuten na het malen onherroepelijk verloren. Er zit zoveel energie en passie in het kweken, plukken, verwerken, transporteren en roosteren van koffie, dus malen doe je bij voorkeur pas net voor je koffie zet.

Heb je geen koffiemolen, dan is dat waarschijnlijk de beste eerste investering die je kan doen. Beste kies je voor een handmatig of elektrisch model met instelbare maalgraad. Eentje met mesjes raden we af. De koffiemolen is voor veel barista’s het belangrijkste instrument want hoe fijn je maalt, heeft een enorme invloed op de smaak van koffie. Smaakt je koffie bitter, en lijkt het gruis na het zetten op modder, dan heb je te fijn gemaald. Te grof malen daarentegen kan een zure smaak geven omdat je koffie dan niet lang genoeg in contact komt met water. Een minderwaardige molen zal zowel te fijn als te grof malen, waardoor je koffie inconsistent is en dat heeft ook weer een negatieve invloed op de smaak.
Een goede koffiemolen hoeft niet duur te zijn. Voor slow brew koffie heeft Timemore bijvoorbeeld de C2 handmolens voor slechts 79€. Voor 30€ meer kan je al bij 1zpresso terecht voor de Q2.

Wil je liever een elektrische koffiemolen?  Dan is de Wilfa Svart Aroma een goede keuze. Deze heeft een handige timer-functie zodat je niet altijd opnieuw je hoeveelheid koffie moet wegen. Zonder timer, maar heel populair en in verschillende kleuruitvoeringen, is de Baratza Encore.
De ultieme elektrische bonenmolen voor slow brew koffie is naar onze mening de Wilfa Svart Uniform, verkrijgbaar in het zwart (met ingebouwde weegschaal in het deksel) of RVS versie, zonder weegschaal.
De slimme weegschaal maakt via Bluetooth connectie met een iOS of Android app, waarlangs je ook tips van ontwerper Tim Wendelboe krijgt.

Dé standaard voor handmatige slow brew koffie is het Japanse Hario V60 systeem. Met de items die we aanbieden kan je verschillende setjes samenstellen, in de maat 02 en 03. De 02 setjes zijn geschikt voor alles tussen 1 tas en 600ml, wat ongeveer 2 grote mokken koffie zijn. Wil je meer, dan is de 03 set iets voor jou met een capaciteit van 800ml, 6 kleine tassen of 3 grote mokken. Hario heeft ook een Cafe Press, een compacte versie van de klassieke French Press.

Ben je iets avontuurlijker aangelegd, en hou je van experimenteren? Dan is een Aeropress misschien wel iets voor jou. De ‘press’ verwijst niet naar Espresso, maar naar de drukbeweging die je maakt nadat het brouwproces gedaan is. De Aeropress is goedkoop, maar veelzijdig. Er zijn kampioenschappen, accessoires zoals metalen filters, de Fellow Prismo, er zijn handgrinders die perfect in een Aeropress passen voor gebruik op reis, etc. 
Download zeker een van de gratis apps met Aeropress recepten zoals Brew Timer of Coffee Guru. Voor slechts 39€ heb je een volledige Aeropress set.

Veel mensen hebben, zeker ‘s morgens, weinig tijd om handmatig koffie te zetten, en daarom zijn automatische machines zeer populair. Een goede balans tussen kwaliteit, smaak en gemak is belangrijk.
En met deze koffiezetten kan je dit eenvoudig behalen. Ze zijn net dat beetje anders. De Espressions Junior, gemaakt door het Nederlandse Bravilor, heeft een sproeikop die de gemalen koffie egaal nat maakt. De Noorse Wilfa Classic Plus of Wilfa Performance bieden een dripstop-functie, in combinatie met een afneembare filterhouderdeksel voor het bloomen (zie een volgend blogbericht). Bij alle toestellen de watertank en/of filterhouder gemakkelijk te verwijderen, wat vlot werkt en schoonmaken kinderspel maakt. Wat zeker niet altijd het geval is bij volledig automatische toestellen.
Eén van deze toestellen in combinatie met een goede elektrische koffiemolen levert het ultieme gebruiksgemak.

Naar onze mening is dit de makkelijkste combinatie met het beste resultaat voor slow brew koffie, binnen een toegankelijk budget.

Wat heel vaak over het hoofd wordt gezien, maar extreem belangrijk is voor lekkere koffie is de kwaliteit van het water dat je gebruikt. Kraantjeswater is prima, maar afhankelijk van waar je woont kan het zijn dat het water iets te hard is. Een waterontkalker is dan een oplossing (liefst een model dat de installateur kan instellen op een bepaalde hardheid) maar een waterfilter kan zoals de BWT Penguin is zeker ook de moeite.
Los van het beperken van toekomstige schade aan je toestellen door kalk dat zich vastzet, is een goede balans van magnesium, calcium, en een neutrale pH-waarde essentieel om goede koffie te zetten. Magnesium en calcium hechten zich namelijk aan de koffiedeeltjes en lossen deze op, maar té hard water kan weer voor over-extractie zorgen en dus minder lekkere koffie. De BWT Penguin is speciaal voor koffie gemaakt en voegt zelf de ideale hoeveelheid magnesium toe zodat er een perfecte basis is voor koffie én thee. Daarenboven is het water op zichzelf ook lekkerder.

De tweede grote categorie in koffie is alles wat gebaseerd is op espresso.
Hier gaan we verder op in in een nieuwe blog-post. Slow brew is de gemakkelijkste manier om goede koffie thuis te zetten, maar ook daarbij is een enorm rijk scala aan smaken mogelijk, ook met een minimum aan apparatuur en investering.

Heb je opmerkingen of vragen over slow brew? Laat dan zeker van je horen! We begeleiden je graag in je zoektocht.

Geef een antwoord

Winkelwagen