Waarom goedkope koffie een groot probleem is.

De prijs van koffie op de koffiebeurs is in vrije val. Jullie denken waarschijnlijk: “Goed voor ons!”. Het tegendeel is eerder waar. De prijsdaling zorgt namelijk voor een aantal perverse effecten die onder andere de kwaliteit van onze koffie beïnvloedt.

Veel koffieboeren krijgen minder geld voor hun bonen dan het hen kost om ze te telen, plukken en verwerken. Lang kan een koffieboer(in) dat niet volhouden. Wanneer dit aanhoudt, gaan ze andere opties onderzoeken. Zo kunnen ze er voor kiezen om hun Arabica-planten te vervangen door de Robusta-variant. Die leveren beter op, maar zijn ook niet altijd even kwaliteitsvol. Een keuze die doordacht moet gemaakt worden dus, wil men nog steeds kwaliteitsvolle koffie telen. Op de verschillen tussen Arabica of Robusta komen we in een latere post nog terug trouwens. Of misschien stoppen boeren zelfs helemaal met het telen van koffie, ten voordele van andere gewassen. Of, en dit is een slechte optie, kiezen ze voor efficiëntiewinsten door automatisch te plukken, waarbij zowel rijpe als onrijpe bessen samen van de struik gehaald worden, wat de kwaliteit van de koffie enorm beïnvloedt.

"Veel koffieboeren krijgen minder geld voor hun bonen dan het hen kost om ze te telen, plukken en verwerken."

Wat zeer verontrustend is: boeren die geen winst maken, kunnen ook niet investeren in betere machines of de verbetering van hun productieprocessen en hebben meestal ook niet genoeg geld om hun werkkrachten een fair loon uit te betalen. Dit alles is absurd als je weet dat koffie het tweede meest verhandelde product ter wereld is (na olie en z’n derivaten). Specialty coffee, waarbij de boer een faire prijs krijgt voor zijn product onafhankelijk van de koffiebeurs, maakt maar 1% uit daarvan. Onze producenten zijn dus kwetsbaar, en daarom ondersteunen we hen met verschillende initiatieven die er voor zorgen dat deze boeren een correcte prijs krijgen voor hun product. We helpen hen ook met het opzetten van coöperatieven die voorzien in betere werkomstandigheden, zekerheid en representatie. Boeren leren bij over een goed bodem- en waterbeheer. Vrouwelijke boeren worden verenigd in het Women Coffee Producers’-programma, wat zeer belangrijk is want zij zijn nog kwetsbaarder. Hierdoor ontvangen ze bijscholing, wordt hun representatie in de koffiewereld verbeterd en hebben we een betere toegang tot de zorg en andere belangrijke instanties.

Goedkope koffie is dus op korte termijn misschien wel leuk, maar niet goed voor de koffieboer(in) en op lange termijn een grote bedreiging voor het voortbestaan van goede kwaliteitskoffie. En dat willen wij alvast niet laten gebeuren!

Toevoeging januari 2021: Deze maand verscheen de nieuwe Koffie Barometer. En de situatie is er voor de boeren niet op verbeterd. Integendeel: covid19 maakte het nog erger. Wij vragen de grote koffiebedrijven dan ook om ons te volgen en de prijs die zij betalen voor hun bonen te verhogen. Alleen dan zullen we de werk- en leefomstandigheden van koffieboeren ea in de wereld kunnen verbeteren, kunnen we klimaatverandering helpen tegengaan en de kwaliteit van de koffie blijven garanderen. Ik zal nog een stapje verder gaan: het is onze verdomde plicht als koffiemakers. Ga mee de uitdaging aan!

Geef een antwoord

Winkelwagen