Waarom goedkope koffie een groot probleem is.

De prijs van koffie op de koffiebeurs is in vrije val. Jullie denken waarschijnlijk: “Goed voor ons!”. Het tegendeel is eerder waar. De prijsdaling zorgt namelijk voor een aantal perverse effecten die onder andere de kwaliteit van onze koffie beïnvloedt.

Veel koffieboeren krijgen minder geld voor hun bonen dan het hen kost om ze te telen, plukken en verwerken. Lang kan een koffieboer(in) dat niet volhouden. Wanneer dit aanhoudt, gaan ze andere opties onderzoeken. Zo kunnen ze er voor kiezen om hun Arabica-planten te vervangen door de Robusta-variant. Die leveren beter op, maar zijn ook niet altijd even kwaliteitsvol. Een keuze die doordacht moet gemaakt worden dus, wil men nog steeds kwaliteitsvolle koffie telen. Op de verschillen tussen Arabica of Robusta komen we in een latere post nog terug trouwens. Of misschien stoppen boeren zelfs helemaal met het telen van koffie, ten voordele van andere gewassen. Of, en dit is de slechtste optie, kiezen ze voor efficiëntiewinsten door automatisch te plukken, waarbij zowel rijpe als onrijpe bessen samen van de struik gehaald worden, wat de kwaliteit van de koffie enorm beïnvloedt.

"Veel koffieboeren krijgen minder geld voor hun bonen dan het hen kost om ze te telen, plukken en verwerken."

Boeren die geen winst maken, kunnen ook niet investeren in betere machines of de verbetering van hun productieprocessen en hebben meestal ook niet genoeg geld om hun werkkrachten een fair loon uit te betalen. Dit alles is absurd als je weet dat koffie het tweede meest verhandelde product ter wereld is. Specialty coffee, waarbij de boer een faire prijs krijgt voor zijn product onafhankelijk van de koffiebeurs, maakt maar 1% uit daarvan. Onze producenten zijn dus kwetsbaar, en daarom ondersteunen we hen met verschillende initiatieven die er voor zorgen dat deze boeren een correcte prijs krijgen voor hun product.

Goedkope koffie is dus op korte termijn misschien wel leuk, maar niet goed voor de koffieboer(in) en op lange termijn een grote bedreiging voor het voortbestaan van goede kwaliteitskoffie. En dat willen wij alvast niet laten gebeuren!

Geef een reactie

Winkelmand