Waar komt cafeïne vandaan?

Dit weet het Vlaams Instituut Gezond Leven (VIGL) te vertellen over cafeine:

Cafeïne is een stof die een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel heeft. In kleine hoeveelheden kan cafeïne:

  • een positief effect op concentratie en prestatie hebben,
  • de aandacht, alertheid en motivatie verhogen en
  • een gevoel van vermoeidheid verdrijven of slaperigheid verlagen.

Verschillende zetwijzen en het type koffie (robusta of arabica, groeihoogte, etc) hebben een grote impact op hoeveel cafeïne er in een tas koffie zit.

Maar waarom produceert een koffie-plant eigenlijk cafeïne? Simpel, om insecten weg te houden, door ze te verlammen. Wat ook meteen de reden is dat koffieplanten die groeien op grote hoogte, waar het kouder is en minder insecten leven, dus ook minder cafeïne aanmaken. Planten die in een warme vallei groeien, zullen veel meer cafeïne aanmaken.

Naast een stimulerende werking op onze vermoeidheid en concentratie, werkt cafeïne ook prestatiebevorderend. Wat waarschijnlijk het grote aantal wielertoeristen in coffee shops verklaart… Tot 2004 stond cafeïne zelfs op de dopinglijst van het IOC!

Welk type koffie heeft het grootste aandeel cafeïne? Espresso of filter? De meeste mensen zullen neigen naar espresso, maar in realiteit is dat niet zo. Een espresso heeft inderdaad een iets hoger percentage, maar het totale volume van een espresso is maar ongeveer 20ml. Een doppio is het dubbele. Een kop filterkoffie is al snel 200ml, soms zelfs meer.
Maar zo’n grote kop, daar ben je wel even zoet mee. Een espresso wordt daarentegen veel sneller geconsumeerd, dus neem je wel sneller cafeïne op, wat het cafeïne-shot effect verklaren kan.

Geef een antwoord

Winkelwagen