Flair 58 accessories buying guide

Essentiële accessoires

Een goede “puck-prep” is essentieel.
Daarom is de Flair Funnel een aanrader, zeker indien je de maximumdosis van je basket wil gebruiken. De Flair Funnel is magnetisch en laat geen rand achter in je puck.

Ook de Flair Shot Mirror vinden wij essentieel. Dit laat toe om je shot visueel te inspecteren en is ideaal om je techniek te verbeteren.

Flair zorgt voor een tamper bij je 58, en deze is prima voor de zgn. 4-vinger techniek. Wij zijn echter helemaal overtuigd van de kwaliteiten van de Happy Tamper. Deze geeft keer op keer een perfecte tamp en is veel ergonomischer dan andere leveling tampers.

Bij gewoon gebruik gaan de O-rings van je Flair 58 lang mee, maar veel klanten kiezen ervoor om toch al een extra setje te bestellen bij aankoop.

High-flow baskets

Standaard levert Flair een low-flow basket mee met de Flair 58. Een low-flow basket heeft minder gaatjes dan een high-flow basket en laat dus toe om iets grover te malen, waardoor de machine ook iets meer vergevingsgezind is voor een minder perfecte “puck-prep”.
Heb je reeds een goede grinder (zoals de 1Zpresso J-max)  en wil je fijner malen en op deze manier de best mogelijke extractie van je koffie te bereiken?
Dan is een high-flow basket een goedkope manier om je naar een hoger niveau te brengen.
Voor een dosis van ongeveer 18 tot 20g zijn zowel de Flair high-flow basket als de IMS 26mm competition basket een goede keuze.
Wil je graag werken met een lagere dosis, dan raden we de IMS 24mm basket aan. Deze hebben wij getest met een 12g dosis, maar hiermee is 16 tot 18g de standaard aanbevolen dosis.
Voor een hogere dosis (wij hebben getest tot 24g) is de 20-22g IMS 28,5mm basket een goede aanvulling.

Water en wegen

De Flair 58 heeft een preheat functie met 3 standen, maar is niet geschikt om koud water op espresso-temperatuur te brengen. Een van de beste waterketels voor koffie en thee is de Fellow Stagg EKG.
Maar je water is minstens zo belangrijk als je koffiebonen, want 92% van je espresso bestaat uit water! De juiste balans van mineralen en zacht water zorgen voor een goede extractie en smaakbalans.
De goedkoopste oplossing hiervoor is de BWT penguin. De BWT partonen filteren niet enkel calcium, chloor etc maar geven door ionisatie ook magnesium toe, wat het water rijker qua mineralen maakt.

De Joefrex espresso scale past mooi in de drip tray van de Flair 58, weegt tot 0,1g correct en heeft een ingebouwde timer. Het deksel kan je verwijderen.

Grinders, manueel en elektrisch

“De grinder is belangrijker dan de espresso-machine” hoor je vaak. en daar zit een grond van waarheid in.
Want als je grinder niet fijn genoeg kan malen, of te grote stapjes heeft tussen 2 maalstanden, dan is het bijna onmogelijk om je espresso goed in te regelen.

Bij een manuele espresso-machine als de Flair 58 hoort een manuele grinder! 1Zpresso maakt grinders voor alle soorten zetmethodes, en voor espresso zijn er 3 modellen populair.
De 1Zpresso K-plus heeft stapjes van 22 micron, en is ideaal voor moderne, cleane espresso met véél details in de aroma’s.
De 1Zpresso J-max en JX-pro bieden dan weer iets meer body en mouthfeel, voor liefhebbers van meer textuur. De J-max heeft stapjes van 8,8 micron (!), een magnetische catch cup en dezelfde buitenring als de K-plus.
De JX-pro heeft een instelling aan de binnenzijde bovenaan, een geschroefde catch cup en stapjes van 12,5 micron, en is onze bestseller.

Wil je liever een elektrische grinder? Dat is begrijpelijk, want een handmolen vereist toch wel wat spierkracht als je voor espresso maalt.
Het is zeker niet de stilste molen  in de markt, maar de Baratza Sette 270 is wel een goede keuze. Hij heeft een traploze instelling en kan gebruikt worden als single-dose grinder met bijna geen retention.
De Sette 270Wi is identiek, maar heeft een ingebouwde Acaia-weegschaal waarmee je een vooringestelde dosis kan grinden.
De Sette’s zijn conical burr grinders, indien je liever de extra ‘clarity’ van een flat-burr grinder wil, dan is de Baratza Vario een andere optie.
Baratza focust hard op duurzaamheid, en heeft alle mogelijke onderdelen beschikbaar voor jaren van plezier.

Latte-art met de nanofoamer

De Flair 58 heeft geen interne boiler, dus ook geen stoompijpje.
Hoe stoom je dan je melk voor een cappucino, cortado of latte?

Wij zijn fan van de nanofoamer. De nanofoamer is de enige hand-opschuimer die échte microfoam maakt, waar je latte-art mee kan tekenen. Met de 2 meegeleverde ‘fine’ en ‘superfine’ screens kiest je zelf hoe dik je schuimlaag is.
Een van de grote voordelen van de nanofoamer is dat je ook koude melk (of een plantaardig alternatief) kan opschuimen, net zoals je met de Flair 58 “cold-press” espresso shots kan maken.
Opwarmen kan op verschillende manieren, oa met subminimal’s eigen Flowtip Jug. Het unieke aan deze pitcher is dat hij een hittebestendig handvat heeft, zodat je eerst je melk erin kan opwarmen, opschuimen met de nanofoamer en dan latte-art tekenen!
De thermometer is contactloos en dient dus ook nooit schoongemaakt te worden.

Winkelwagen