Betere koffie thuis, hoe doe je dat? - The God Shot
19414
post-template-default,single,single-post,postid-19414,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.5.6,cookies-not-set,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-24.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-20260

Betere koffie thuis, hoe doe je dat?

Betere koffie thuis, hoe doe je dat?

Eén van de meest gestelde vragen die we krijgen gaat meestal als volgt; Ik heb een senseo of nespresso, maar erger mij aan het afval, of de smaak is maar zozo, hebben jullie iets beter?

De eerste stap is dan na te gaan welk soort koffie jij graag drinkt. Misschien ga je vaak naar een specialty coffee bar, en weet je perfect het verschil tussen een espresso en een americano, een cappuccino en een macchiato. Maar voor veel mensen is er maar 1 soort koffie, en die drink je zwart, met melk en/of suiker. Het is belangrijk dat we goed weten wat jij lekker vind, zodat we de juiste apparatuur en zetwijze kunnen adviseren.
Contacteer ons gerust via mail, messenger, telefoon om jouw oplossing op maat te bespreken. Hieronder alvast een inleiding.

Het goede nieuws is dat je thuis al topkwaliteit koffie kan zetten met een Hario setje van 29€.

Over het algemeen kunnen we de meeste koffie onderverdelen in 2 soorten; dranken gebaseerd op Espresso en de zgn. Slow Brew koffie. Om espresso te zetten, en alle afgeleiden zoals doppio, americano, latte, cappuccino, etc, heb je een… espressomachine nodig! Zo’n machine produceert 9 bar aan druk in de portafilter (zo’n “handvat” dat in de machine gedraaid wordt en waar de gemalen koffie in zit). De naam suggereert iets anders, maar een typische Nespresso-machine kan geen volwaardige espresso maken.

Maar laat ons eerst beginnen bij wat de liefhebbers “Slow Brew” koffie noemen. Er zijn vele manieren en recepten die onder Slow Brew vallen zoals de French press, Chemex, Kalita, Clever drip, Melitta, etc. Veel vooraanstaande koffiekenners gebruiken de V60 van het Japanse Hario, omdat een V60 een groot rond gat heeft, en je dus zelf de doorlooptijd (en smaak!) controleert door fijner of grover te malen.

Je eerste stap in topkwaliteit koffie thuis kan met een pakje goede koffie, en de Hario V60 Craft Coffee Maker set voor slechts 29€. Wat heb je zelf nog nodig? Een waterkoker, en een digitale weegschaal met een juistheid van 1 gram. En goede koffie.
En als we goede koffie zeggen, dan bedoelen we goede koffiebonen. Dus geen gemalen koffie, want de meeste aroma’s zijn 15 minuten na het malen onherroepelijk verloren. Er zit zoveel energie en passie in het kweken, plukken, verwerken, transporteren en roosteren van koffie, dus malen doe je pas net voor je koffie zet.

Heb je geen koffiemolen, dan is dat waarschijnlijk de beste eerste investering die je kan doen. Kies zeker niet voor een supermarkt-model met mesjes, maar voor een handmatig of elektrisch model met instelbare maalgraad. De koffiemolen, of grinder, is voor veel barista’s het belangrijkste instrument want hoe fijn je maalt, heeft een enorme invloed op de smaak van koffie. Smaakt je koffie bitter, en lijkt het gruis na het zetten op modder, dan heb je te fijn gemaald. Te grof malen daarentegen kan een zure smaak geven omdat je koffie dan niet lang genoeg in contact komt met water. Een minderwaardige molen zal zowel te fijn als te grof malen, waardoor je koffie inconsistent is en dat heeft ook weer een negatieve invloed op de smaak.
Een goede koffiemolen is gelukkig niet al te duur. Voor Slow Brew koffie heeft Hario bijvoorbeeld de Skerton Plus en Skerton Pro handmolens die starten voor minder dan 50€. Indien je vaak wisselt tussen verschillende zetmethodes zoals V60 en french press dan is de Skerton Pro iets handiger met zijn maalgraad instelling via clicks onder de maalschijven.

Wil je liever een elektrische koffiemolen? Onze keuze is dan de Wilfa Svart Aroma, die een handige timer-functie heeft zodat je niet altijd opnieuw je hoeveelheid koffie moet wegen. Zonder timer, maar heel populair is de Baratza Encore.
De ultieme elektrische grinder voor slow brew koffie is naar onze mening de Wilfa Svart Uniform, verkrijgbaar in het zwart (met ingebouwde weegschaal in het deksel) of RVS versie, zonder weegschaal Aangezien de Svart Uniform een zogenaamde ‘single dose’ grinder is, kunnen we de weegschaal zeker aanraden. Dit is een slimme weegschaal, die via Bluetooth connectie maakt met een iOS of Android app, met tips van ontwerper Tim Wendelboe.

Dé standaard voor handmatige Slow Brew koffie is het Japanse Hario V60 systeem. Met de items die we aanbieden kan je verschillende setjes samenstellen, in de maat 02 en 03. De 02 setjes zijn geschikt voor alles tussen 1 tas en 600ml, wat ongeveer 2 grote mokken koffie zijn. Wil je meer, dan is de 03 set iets voor jou met een capaciteit van 800ml, 6 kleine tassen of 3 grote mokken. Hario heeft ook een Drip Decanter, een beetje vergelijkbaar met een Chemex, maar met alle V60-voordelen.

Ben je iets avontuurlijker aangelegd, en hou je van experimenteren? Dan is een Aeropress misschien wel iets voor jou. De ‘press’ verwijst niet naar Espresso, maar naar de drukbeweging die je maakt nadat het brouwproces gedaan is. De Aeropress is goedkoop, maar extreem veelzijdig, er zijn kampioenschappen, accessoires zoals metalen filters, de Fellow Prismo, er zijn handgrinders die perfect in een Aeropress passen voor gebruik op reis, etc.
Download zeker een van de gratis apps met Aeropress recepten zoals Brew Timer of Coffee Guru. Voor slechts 39€ heb je een volledige Aeropress set.

Veel mensen hebben, zeker ‘s morgens, weinig tijd om handmatig koffie te zetten, en daarom zijn automatische machines zeer populair. Wij vinden dat er een balans moet zijn tussen kwaliteit, smaak en gemak, maar hebben nog geen alles-in-één machines gevonden die koffie zet evenwaardig aan een V60.
Maar deze combinatie is wél even goed en (bijna) even gemakkelijk als een volautomatische machine: de Espressions Junior en een goede elektrische koffiemolen zoals de Wilfa Svart Aroma.
De Espressions Junior wordt in Nederland gemaakt door Bravilor, en is dus topkwaliteit met 5 jaar garantie. Door de 16 gaatjes wordt het water mooi verdeeld over de vers gemalen koffie, en krijg je een perfecte extractie, en dat proef je.
Hij is ook heel handig in gebruik; de watertank en filterhouder zijn makkelijk te verwijderen, wat vlot werkt en schoonmaken kinderspel maakt. Wat zeker niet altijd het geval is bij volledig automatische toestellen.

Naar onze mening is dit de makkelijkste combinatie met het beste resultaat voor Slow Brew koffie, binnen een toegankelijk budget.

Er zijn naast V60 nog methodes om een Slow Brew koffie te maken, de bekendste zijn de French Press, Clever Dripper en Chemex.
De Hario V60 Decanter is een goed alternatief voor een Chemex, maar is iets flexibeler en heeft minder kans op verstopping.
Ook voor de Clever Dripper heeft Hario een oplossing, de Immersion Dripper. Deze kan alles wat een V60 kan, maar gecombineerd met de langere infusie die een clever dripper biedt.

Wat heel vaak over het hoofd wordt gezien, maar extreem belangrijk is voor lekker koffie is de kwaliteit van het water dat je gebruikt. Kraantjeswater is prima, maar afhankelijk van waar je woont kan het zijn dat het water iets te hard is. Een waterontkalker is dan een oplossing (liefst een model dat de installateur kan instellen op een bepaalde hardheid) maar de keukenmodellen van Brita, BTC, etc zijn zeker ook de moeite.
Los van het beperken van toekomstige schade aan je toestellen door kalk dat zich vastzet, is een goede balans van magnesium, calcium, en een neutrale pH-waarde essentieel om goede koffie te zetten. Magnesium en calcium hechten zich namelijk aan de koffiedeeltjes en lossen deze op, maar té hard water (te veel magnesium en calcium) kan weer voor over-extractie zorgen en dus minder lekkere koffie.

De tweede grote categorie in koffie is alles wat gebaseerd is op Espresso.
Hier gaan we verder op in in een nieuwe blog-post. Slow Brew is de gemakkelijkste manier om goede koffie thuis te zetten, maar dat wil niet zeggen dat er een enorm rijk scala aan smaken mogelijk is, meestal met een minimum aan apparatuur en investering.
Heb je opmerkingen of vragen over Slow Brew? Laat dan zeker van je horen! We begeleiden je graag in je zoektocht.


Geen reactie's

Geef een reactie